Igre Slagalice
Druge igre
BEZVULKANSKI
Nije mi priznata rec BEZVULKANSKI, da li smatrate da je ispravna?
|
mbaloteli 2012-07-30 |
Ne o.O -.-
|
. 2012-07-31 |
Da, ispravna je reč, ponekad se pitam koliko procenata stanovništva Srbije govori srpski... Dobro, govore, ali često ne razumeju srpski...
|
lascaux 2012-07-31 |
Ukucajte "bezvulkanski" na Google-u i pogledajte rezultat.
|
baron-samedi 2012-08-01 |
baron-samedi napisa...
Ukucajte "bezvulkanski" na Google-u i pogledajte rezultat.
Nažalost Google još uvek nije merodavan kad je u pitanju pravopis. Složenice koje imaju samo jedan akcenat pišu se sastavljeno:
bezdušan,bezličan, bezdoman,bezosećajan,bezgraničan,bezbrižan, bezrezervni,bezrazložni,bezobrazan, bezveznjak, beznadežan, bezgrešan, bezbedan, bezdan...
To su sve primeri složenica nastalih od predloga bez i imenice. Izvinjavam se što nisam naveo lepše reči, ali ove su mi prve pale na pamet. Zahvaljujem na pažnji.
|
lascaux 2012-08-11 |
Sve je to OK, ali sta uopste znaci rec BEZVULKANSKI.Da li je onda ispravno i bezmorski, bezmajmunski ili bezjezerski...
|
raborg 2012-08-11 |
raborg napisa...
Sve je to OK, ali sta uopste znaci rec BEZVULKANSKI.Da li je onda ispravno i bezmorski, bezmajmunski ili bezjezerski...
... i bezbejzbolski ;)
|
Supervizor 2012-08-11 |
Kako nastaju reči - reči su svi oni pojmovi koje možemo da zamislimo. Njih ima toliko mnogo da ih ne možete sve staviti u rečnik . Vama se mogu sviđati ili ne, ali tim pojmovima (rečima) ne možete zabraniti pravo na postojanje. Odlika je svih velikih pesnika ( uzgred ću pomenuti da nisam primetio da ih ovde neko čita) da stvaraju nove reči... I meni se lično ne sviđa reč bezvulkanski, ali taj pojam postoji. I da bezbejzbolski je divna igra rečima - sviđa mi se...
@ raborg
kako biste jednom rečju nazvali neki predeo koji nema vulkana ? Postoji ipak semantička razlika između reči nevulkanski i bezvulkanski. Prva se odnosi na nešto što nema osobine vulkana, a druga ne nešto gde nema vulkana. Iako je lepše upotrebiti dve reči nego jednu u poslednjem slučaju, to ne poriče njeno pravo na postojanje...
|
lascaux 2012-08-12 |
Supervizor napisa...
raborg napisa...
... i bezbejzbolski ;)
...meni niste priznali ZAMOTANI
|
Drago Papic 2012-10-09 |
Dejan Svjetlana Popović napisa...
Ako se dobro secam, u starom hr kvizu Brojke i slova, priznavale su se samo reci koje se nalaze u recniku. Sumnjam da ova rec postoji u bilo kom recniku.
Po toj analogiji, moglo bi se reci i "bezgacni" , za coveka koji nema gace na sebi ;)
... Pravi problem je: "šta je to rečnik"? Imamo nekoliko rečnika i u štampanom obliku koje koristimo za nedoumice, i opet pola reči nema ni u njima. Problem je što ne postoji standardni sveobuhvatni rečnik koji može da bude referenca.
|
Supervizor 2012-10-24 |
Ako se dobro secam, u starom hr kvizu Brojke i slova, priznavale su se samo reci koje se nalaze u recniku. Sumnjam da ova rec postoji u bilo kom recniku.
Po toj analogiji, moglo bi se reci i "bezgacni" , za coveka koji nema gace na sebi ;)
|
Dejan Svjetlana Popović 2012-10-12 |